- Home
- Marnowanie żywności problemem dotyczącym każdego z nas
- Opublikowano: 2020-12-14
Marnowanie żywności problemem dotyczącym każdego z nas
Zjawisko marnowania żywności to proces, który dotyczy każdego z nas. Nie każdy z nas zdaje sobie jednak sprawę jak wielkie liczby się za tym kryją. W Polsce marnuje się rocznie ok. 235 kg żywności na osobę rocznie, co łącznie daje ok. 9 mln ton. Taka ilość żywności pozwoliłaby przygotować 18 miliardów posiłków.Marnowanie żywności nie jest problemem wyłącznie nas samych. Jeśli spojrzymy na niego całościowo okazuje się, że dotyczy on wielu aspektów. Do najważniejszych zaliczyć możemy marnowanie energii (potrzebnej do produkcji żywności), zbędne wykorzystanie wody czy produkowanie większej ilości odpadów. Ponadto duża część gazów cieplarnianych powstaje przy produkcji, przetwarzaniu, transporcie oraz przechowywaniu żywności co prowadzi do przyspieszenia zmian klimatycznych. Musimy pamiętać również o aspekcie ekonomicznym- kiedy zwiększamy konsumpcję wzrastają ceny. Zjawisko marnowania żywności jest więc procesem szkodliwym społecznie, ekonomicznie oraz ekologicznie i dotyczy każdego z nas.
W 2019 r. weszły w życie przepisy o przeciwdziałaniu marnowania żywności wprowadzające zasady zmniejszające ilość jedzenia wyrzucanego przez przedsiębiorców zajmujących się handlem żywnością. Chodzi w nich o żywność, której upływa termin ważności lub daty minimalnej trwałości oraz takiej żywności, która ma wady wyglądu, w tym także opakowań. Zobowiązują one sklepy wielkopowierzchniowe do przekazywania produktów partnerom charytatywnym. Jednym z nich jest sieć sklepów Biedronka, która zwróciła się do tutejszego urzędu z prośbą o przekazanie lokalnym Organizacjom Pożytku Publicznego informacji o możliwości odbierania żywności ze swoich sklepów.
Chęć udziału w programie mogą zgłaszać organizacje posiadające status Organizacji Pożytku Publicznego w KRS i spełniające wymogi Ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 roku o działalności pożytku publicznego i wolontariacie, których celem statutowym jest wykonywanie zadań publicznych w zakresie:
- pomocy społecznej, w tym pomocy rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywania szans tych rodzin i osób,
- wspierania rodzin i systemu pieczy zastępczej,
- działalności charytatywnej, polegającej w szczególności na przekazywaniu żywności osobom potrzebującym lub prowadzeniu zakładów żywienia zbiorowego dal osób potrzebujących.